Kırma Eleme Makinaları

Kırma eleme makinaları, inşaat, madencilik, yol yapım ve geri dönüşüm sektörlerinde yaygın olarak kullanılan ve çeşitli malzemelerin boyutlarını küçültme ve ayrıştırma amacı taşıyan endüstriyel makinalardır.

Kırma eleme makinaları, farklı sertlik ve büyüklükteki malzemeleri işleyebilme potansiyeline sahiptir. Bu makinaların öne çıkan özellikleri ise yüksek kapasiteli çalışmaları, dayanıklı yapıları, farklı tiplerde üretimi olarak sayılabilir. Bu makinalar, malzemelerin projeye uygun hale getirilmesini sağlar.

Taş Kırma Eleme Makinaları

Taş kırma eleme makinaları büyük taş ocaklarında, madenlerde çalışarak buradaki taşları inşaat projeleri, altyapı çalışmaları gibi alanlarda kullanabilmek için hazır hale getiren makinalardır. Bu makinalar, büyük ve sert taşların parçalanıp istenilen boyutlarda ayrıştırılmasını sağlar.

Kirma eleme makinalarının kullanım alanları taş ocakları, altyapı projeleri ile beton üretimi alanları olarak sayılabilir. Taş ocaklarında büyük taş kütlelerinin küçültülmesi, parçalara ayrılması için kullanılır. Altyapı projelerinde yol yapımında ya da diğer büyük inşaat projelerinde kırılan taşlar kullanılır.

Crushing and Screening Machines

Kullanımı yaygın olan bu makinaların avantajları şunlardır:

  • Yüksek performans sağlar. Bu makinaların motorları oldukça güçlüdür. Bu özellikleri ile büyük boyuttaki taşları bile kısa zaman içerisinde kırarak inşaat alanında kullanılmak üzere uygun bir hale getirir.
  • Bu makinaların farklı taş türlerini işleyebilme özelliği vardır. Örneğin granit, mermer gibi sert taşları kırmasının yanında yumuşak taşları da kırma özelliğine sahiptir.
  • Bu makinalar dayanıklı malzemelerden üretildiğinden bakım maliyetleri oldukça düşüktür. Bu özelliği ile uzun ömürlü çalışma imkanı sağlar.

Bu makinalar sabit kullanım özelliğine sahiptir ve bu özelliği nedeniyle mobil eleme kırma makinalarıyla birbirinden ayrılır.

Mobil eleme kırma makinalarının temel özellikleri şunlardır:

  • Mobil makinaların en temel özelliği taşınabilir olmasıdır. Bir şantiye ya da maden ocağından diğerine taşınabilme özelliği vardır.
  • Bu makinalar kullanım açısından oldukça rahattır. Hızlı ve kolay bir şekilde kurulumu yapılır ve devreye alınır.
  • Mobil araçlar kısa vadeli projelerin kullanımında daha uygundur; yol yapımı, maden sahaları buna örnek olarak verilebilir.
  • Mobiller daha kompakt bir tasarıma sahiptir. Yüksek kapasite sunabilme potansiyelleri olsa bile sabit makinalar kadar büyük ölçekli projelerde kullanılamazlar.
  • Çevre dostu özelliktedir. Her ne kadar sabit makinalar da çevre dostu özelliklerle donatılmış olsa da büyük kapasiteli olduklarından enerji tüketimleri daha fazla olur.
Crushing and Screening Machines

Bu iki makine arasında belirgin sayılabilecek farklar bulunur. Dolayısıyla bu makinaları tercih ederken ihtiyaca yönelik olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Taş Kırma Eleme Tesisleri

Taş kırma eleme tesisleri, taşların kırılmasından itibaren eleme, depolama işlemlerinin bir arada yürütüldüğü entegre tesislerdir. Taş kırma tesislerinde çıkarılan hammaddeler işlenir ve ticari bir ürün haline getirilir.

Bu tesislerin işleyişinde bazı aşamalar vardır. İlk olarak çıkarılan taşlar istenilen boyutlarda parçalara ayrılır. Daha sonra kırılan taşlar eleme makinaları aracılığıyla boyutlara göre ayrıştırılır. Son olarak da eleme işleminden geçen ürünler depolama alanlarına alınır.

Kırma eleme tesisi özellikleri şunlardır:

  • Otomatik sistemlerle donatılmıştır.
  • Bu tesisler faklı projelere kolayca uyarlanabilen modüler tasarıma sahiptir.
  • Çevre dostudur, toz ve gürültü kirliliğini azaltmaya yönelik teknolojiler kullanılır.

Bu tesislerin kurulma alanları büyük maden ocakları veya madencilik sahalarıdır.

Madencilik, inşaat ve taş ocağı sektörlerinde yaygın olarak kullanılan diğer tesisler ise konkasör tesisi ve yıkama tesisleridir.

Taş kırma eleme makinaları ve taş kırma eleme tesisleri hakkında bilgi almak için CONMACH ile iletişime geçebilirsiniz.