Briket tuğla, inşaat sektöründe sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Bu malzeme dayanıklı ve ekonomik bir yapı malzemesi olarak bilinir. Elde edilme biçimi de kum, çimento ve su gibi malzemelerin yüksek basınç altında şekillendirilmesi şeklindedir.

Briket tuğla ve kullanım alanları ise çeşitlilik gösterir. İnşaat sektöründe sıklıkla tercih edilmesinin yanı sıra yalıtım amaçlı, bahçe ve peyzaj uygulamaları ile endüstriyel yapılar olan fabrikalar, depolar gibi büyük ölçekli yapılarda da kullanıma uygun bir yapı malzemesi olarak öne çıkar.

Briket Tuğla

Briket Tuğla Fiyatları

İnşaat alanında sıklıkla kullanılan briket tuğla; yapıların duvar, zemin ve çeşitli bölümlerinde kullanılan ekonomik bir yapı malzemesidir. Özellikleri ise şunlardır:

  • Yüksek dayanıklılığa sahiptir.
  • Isı ve ses yalıtımı gibi önemli avantajlar sunar.
  • Yangına karşı dayanıklı yapıdadır.
  • Doğal malzemeler kullanılarak üretilir, dolayısıyla çevre dostudur.
  • Farklı ölçü ve ebatlarda seçenekleri mevcuttur.

Briket fiyat konusunda farklı kriterler vardır. Bu ürünün fiyatları kullanılan malzeme, ölçü ve üretim sürecine göre değişkenlik gösterir. Briket fiyatlandırması adede veya metrekareye göre yapılır. Fiyatları değiştiren bir diğer kriter ise kullanılan briket tuğlanın çeşididir.

Briket tuğla çeşitleri şunlardır:

Standart briket tuğla: Bu tuğla çeşidi çimento, kum ve su karışımından elde edilir. Dayanıklı ve uzun ömürlü bir yapıya sahiptir. İç ve dış duvar yapıları, taşıyıcı duvarlarda kullanımı tercih edilir.

Bims briket tuğla: Bims briket tuğla, volkanik kökenli bims taşından elde edilen bir malzemedir. Bu tuğla çeşidi özellikle yangına karşı dayanıklıdır, aynı zamanda doğal malzemeden üretilir. Isı ve ses yalıtımı gereken duvarlar, yüksek katlı binalarda kullanımı yaygındır.

Ytong tuğla: Çimento, alüminyum tozu, kireç ve kuvars kumu karışımından elde edilen bir tuğla türüdür. İç ve dış duvar yapımında olmak üzere genellikle enerji verimliliği gereken projelerde tercih edilir.

Ponza briket tuğla: Doğal ponza taşı kullanılarak üretilir ve özellikle endüstriyel yapılarda kullanımı uygundur.

Dekoratif briket tuğla: Bu tuğla çeşidi estetik amaçlı üretilen bir malzemedir. Genellikle bahçe duvarları, iç mekan dekorasyonu gibi alanlarda kullanımı tercih edilir.

Bu tuğla, farklı tür ve özellikleri sayesinde çeşitli alanlarda kullanımı olan çok yönlü bir yapı malzemesidir. Dayanıklılık, yalıtım, estetik avantajları gibi özellikleriyle konut alanlarında tercih edilebileceği gibi endüstriyel alanlarda da kullanılan bir yapı malzemesidir.

Bims Blok Nedir?

Bims blok, bims taşından elde edilen, duvar yapımında kullanılan büyük ebatlı bir yapı malzemesidir. Bu malzemenin en önemli özelliği hafif bir yapısının olmasıdır, aynı zamanda hafif yapısına göre oldukça dayanıklıdır. Hafif yapısının sağladığı en önemli avantaj ise hem yapı yükünü azaltması hem de yüksek yalıtım sağlamasıdır. Bu blokların avantajları şunlardır:

  • Hızlı ve kolay uygulama özelliği vardır. Büyük ebatları nedeniyle duvar örme işlemi daha hızlı gerçekleşir, böylece işçilik maliyeti azalır.
  • Hafif yapısının en önemli avantajı depreme karşı daha güvenli yapı sağlamasıdır. Bu özelliği nedeniyle deprem bölgelerinde sıklıkla tercih edilir.
  • Estetik özelliği ile hem iç hem de dış mekanlarda tercih edilen bir yapı malzemesidir.

Bims briket ve bims blok malzemelerin kullanım alanları ise konutlar, endüstriyel yapılar, tarım ve hayvancılık yapıları ile teras ve bahçe duvarları olarak sayılabilir.

Briket Tuğla Ölçüleri

Tuğla ölçüleri yapı projesi gereksinimlerine göre değişkenlik gösterir. Ölçüler duvar kalınlığı, yalıtım gereksinimleri ve kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterir. En yaygın olarak ölçüler ise 20*40*20, 10*20*40, 15*20*40 cm’dir. Bu ölçülere göre de kullanım alanları ve özellikleri değişir.

Tüm bu özellikler göz önüne alındığında ise tuğla ölçümü seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı kriterler şunlardır:

  • Duvar kalınlığı ve yüksekliğine dikkat edilmesi gerekir çünkü ince duvarlar ve kalın duvarlar için kullanılan tuğla yüksekliği değişkenlik gösterir.
  • Yapıda yalıtım ihtiyacı varsa daha kalın briket tuğlalar tercih edilmelidir.
  • Taşıyıcı olan ve taşıyıcı olmayan duvarlarda ölçüler değişiklik gösterir. Bu duvarlarda dayanıklılık önem taşır.
  • Yapı malzemesi estetik ve dekoratif amaçlı kullanılacaksa daha ince ölçüler tercih edilmelidir.
  • Ölçü seçimi, maliyet ve işçiliği de etkiler. Örneğin daha büyük boyutlu briketler daha az işçilik gerektirir, böylece iş süresi kısalır. Bunun sonucunda da maliyet avantajı sağlanmış olur.

Bims ölçüleri de yapı projesinin gereksinimlerine göre değişiklik gösterir ya da özel üretim olarak da yapılabilir.

Briket Tuğla

Tüm bu nedenler göz önüne alındığında, ihtiyaca uygun malzemeyi seçerken bims ve briket tuğla arasındaki ölçüler dikkate alınmalıdır.

Briket tuğla ve kullanım alanlarıyla ilgili bilgi almak için CONMACH ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.